Chabot Museum
Hoe zag en ondervond Chabot zijn tijd? Hoe had dit zijn weerslag in zijn werk? De tentoonstelling Menselijkheid en vrijheid toont schilderijen en tekeningen die Chabot maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn kleine atelier aan de Rotte, evenals werken uit de daaropvolgende jaren van zijn leven in vrede. Chabot zag zichzelf vooral als een schilder van mensen (op het land, op de vlucht, in oorlog, thuis). Hij wilde, zoals hij het zelf zei, bij het schilderen van zijn figuren doordringen tot ‘het wezen’ van de mens, iets dat hij herkende in het werk van zijn grote voorbeeld Rembrandt.
De tentoonstelling is gebaseerd op onderzoek van kunsthistoricus Simon Oosterhuis, mede mogelijk gemaakt door een onderzoeksbeurs van de Vereniging Rembrandt. Een belangrijk uitgangspunt in het onderzoek en in de tentoonstelling zijn uitspraken van de kunstenaar zelf. Als een rode draad fungeert Chabots persoonlijke sterke bewondering voor het universele en tijdloze karakter van het werk van de schilder Rembrandt van Rijn. Hij schreef hierover: ‘…Rembrandt is over duizend jaar nog nieuw en in den tijd. Wellicht kent men dan het begrip menselijkheid en vrijheid, beter dan nu, wat Rembrandt in hooge mate bezat.’ Met name Chabots toepassing van het clair-obscur, en de behandeling en weergave van handen en ogen, geven iets van zijn manier van kijken prijs.
Naast schilderijen uit de kerncollectie van het Chabot Museum, worden ook nog niet eerder getoonde werken uit particuliere collecties getoond. De tentoonstelling is te zien vanaf 11 februari 2025 en vindt mede plaats naar aanleiding van 80 jaar bevrijding.
Ticket: zie de ticketshop (50% korting op reguliere entreeprijs volwassenen met entreebewijs Art Rotterdam)
Locatie:
Museumpark 11
3015 CB Rotterdam
Openingstijden:
26 - 29 maart
11.00 – 17.00 uur
30 maart
12.00 – 17.00 uur