Roodkapje

Foto: Jip Moeken - Wan Ing Que

ANARCHIVE or, the spirit of Happenings transformed is Roodkapjes tentoonstelling van een groeiend anarchive

in samenwerking met Hamburger Community, Hogus Bogus Publishing, Alice Strete, Phillippa Driest, Maoyi Qiu, Samboleap Tol en Sandim Mendes.

In mei 2024 begon Roodkapje met de opbouw van hun anarchief. Momenteel neemt het de vorm aan van een tentoonstelling bestaande uit anarchiefstukken en sporen die voortkomen uit de gebeurtenissen georganiseerd door de leden van de Hamburger Community. Hoewel de sporen meer lijken op restjes of kleine documentaties van de Happenings, zijn de stukken werk in opdracht waarbij kunstenaars wordt gevraagd hun ervaring van een Happening te anarchiveren. Ons anarchief gaat van textielwerk tot audiostukken, zeepjellos met fruitpitten en sculpturale schilderijen. Kom het zelf ontdekken.

Happenings feeding the anarchive

Kern van het door de Hamburger Community ontwikkelde publieksprogramma zijn de Happenings. Wij zijn geïnteresseerd in de kruispunten van kunst, activisme en verwondering. Daar zien we de Happening als een kunstvorm vol speels, disruptief en subversief potentieel, die vraagt ​​om een ​​radicale verbeeldingskracht. Als je de sociale context of de volledige zintuiglijke ervaring van een gebeurtenis wilt begrijpen, zijn traditionele archieftradities van documentatie onvoldoende. Daarom startte Roodkapje een parallel onderzoek om te experimenteren met anarchistische praktijken en attitudes.

Bij een Happening is de boodschap het moment. Wij streven ernaar deze momenten te verzamelen in ons anarchief. Kunstenaars worden uitgenodigd om de geest van de Happenings om te zetten in anarchiefstukken; kunstwerken die een nieuw begin, relaties en manieren van zijn suggereren. We hopen dat deze processen en affectieve krachten verhalen zullen opleveren over wat er is gebeurd, op een manier die mogelijke actie in de toekomst kan inspireren.

anarchive as an antithesis

Wij pretenderen niet een objectief verslag van het verleden te bieden, noch zullen wij enig bewijs leveren dat er iets is gebeurd. Wij zijn niet geïnteresseerd om de geschiedenis van Roodkapje in de praktijk vast te stellen. Een archief bepaalt wat waardevol genoeg is om te documenteren en te bewaren, en ook op welke manier. Het bepaalt hoe we ons het verleden herinneren, hoe we dit geheugen kunnen raadplegen en wie en wat wordt uitgesloten van dit collectieve geheugen. Het maakt aanspraak op neutraliteit en objectiviteit, maar is in de kern koloniaal en patriarchaal. Het laat stiltes en gaten achter.

Beginnen met anarchiveren betekent loskomen van het archief zoals wij dat kennen. Het is een voorstel om manieren te bedenken waarop de volledige zintuiglijke ervaring van het geleefde leven kan worden opgenomen. Het anarchief van Roodkapje is subjectief, polyvocaal en ongelijkmatig vormgegeven. Wij vieren de inherente subjectiviteit van archieven die in een regulier archief vaak onderbelicht of zelfs ontkend wordt. Wij geloven dat anarchivalische praktijken ruimte kunnen bieden voor polyvocaliteit en wederkerigheid in het collectieve geheugen en de betekenisgeving. Het anarchief is een antithese van het archief. Vind het in het dagdromen.

Gratis toegankelijk

Locatie:
Delftseplein 39
3013 AA Rotterdam

Openingstijden:
27 maart
16:00 - 20:00
28 - 30 maart
12:00 - 20:00

Extra programma:
30 maart
15.00: Guided Tour in English: Curious about the idea, process, works and participating artists of the anarchive?
Join the guided tour by curator Wan Ing Que

Website

Vorige
Vorige

Ballon Rouge

Volgende
Volgende

Oud House